Yabancı dil öğrenmek insana pek çok açıdan yarar sağlar. Bunların bazıları zihni, bazıları psikolojiyi ve bazıları da kişisel gelişimi olumlu yönde etkiler. Ancak yabancı dil öğrenmenin yararları bunlarla sınırlı değil. İster İngilizce, ister Almanca, ister Fransızca olsun herhangi bir yabancı dil öğrenmek, beyinde pek çok olumlu değişimi de beraberinde getirir.
Önceki yıllarda insanlar ikinci bir dil öğrenmenin insanın beyninde karışıklığa neden olduğuna, bu nedenle tek bir dili tam ve doğru bilmenin en iyisi olduğuna inanırlardı. Ancak bu konuda araştırma yapan bilim insanları sayesinde artık biliniyor ki, insan ne kadar çok dil öğrenirse beyni o kadar gelişir ve kişisel gelişimi o kadar ilerler.
İşte yabancı dil öğrenmenin beyne yararları:
Beynin Dil Merkezlerini Geliştirir
Yabancı dil öğrenmek, beyinde bulunan dil merkezlerini etkiler ve geliştirir. İnsan dil öğrenirken, beyindeki dil merkezini kullanır. Öğrenme, bu merkezin gelişmesi anlamına gelir. Yani ikiden fazla dil öğrenmek, insanın çok dilli bir birey olmasını sağladığı gibi, beynin gelişmesini de sağlar.
Yabancı Dil Öğrenmek Düşünme Hızını Artırır
İki ya da daha fazla dil bilen insanlar genellikle hızlı düşünür, birkaç işi birden yapabilir ve hızlı cevap verirler. Bunların tümü, dil öğrenmenin beynin bilişsel gelişimine olan olumlu katkısından kaynaklanır. Farklı dil konuşma becerilerine sahip olan insanların beyni, uygun sözcükleri bulmak için daha fazla enerji harcar ve harekete geçmek için hızlı davranır.
Çoklu Görevleri Yerine Getirebilme Yeteneği Katar
Yabancı dil öğrenmek insana, günümüzde çok aranan bir özellik hâline gelen çoklu görevleri yerine getirebilme yeteneği katar. Çünkü farklı bir dil öğrenmek beyne iki farklı dilde düşünebilme becerisi kazandırır. Bu da insanın birden fazla işi aynı anda gerçekleştirebilmesi anlamına gelir.
Daha Güçlü Bir Hafızaya Sahip Olmayı Sağlar
Yeni bir dil öğrenmek için çok sayıda yeni kelime öğrenmek, üstelik bu işlem sırasında kelimeleri ana dildeki karşılıklarıyla hafızaya almak gerekir. Bu da insanın beynini ve hafızasını çokça zorlar. Ancak bu zorlama, beynin ve hafızanın gelişmesini sağlar ki, bu etki araştırmalar sonucunda da kanıtlanmış durumda. Araştırmalara göre, tek dil bilen yani sadece ana dile maruz kalan bebeklerin hafızaları, iki ve daha fazla dil bilen bebeklerin hafızalarından daha zayıf. Yani yabancı dil öğrenen bebeklerin hafızaları, diğer bebeklerinkine göre çok daha güçlü çalışmakta.
Yabancı Dil Öğrenmek Dinleme Yeteneğini Geliştirir
Yabancı dil öğrenmenin beyne yararlarından biri de, beynin dinleme becerisini geliştirmesi. İnsan dil öğrenirken yabancı sesleri duymaya, seçmeye ve anlamaya çalışır. Üstelik ana dilden farklı olan sesleri duymaya çalışmak, beyni fazlasıyla yorar. Bu da beynin dinleme yeteneğinin gelişmesini sağlar. Yani beyin ne kadar zorlanırsa o kadar gelişir.